Leonie Mijnlieff
Leonie Mijnlieff woont en werkt in Amsterdam. Ze studeerde af aan de afdeling Keramiek van de Kunstacademie in ’s-Hertogenbosch. Als beeldend kunstenaar richt ze zich op de dynamiek tussen opwaartse en neerwaartse processen, zowel in de mens als in de natuur. Haar werk is een reflectie op de kwetsbaarheid en vergankelijkheid van het leven. Met haar sculpturen probeert ze de voortdurende beweging en veranderlijkheid van het bestaan vast te leggen, via de terugkerende cycli van groei en verval.
In 2004 werd haar beeld ‘Boegbeeld’ geplaatst aan een van de Amsterdamse grachten. Haar sculpturen ontstaan vaak uit een rijke combinatie van materialen, zoals keramiek, porselein, brons, edelstenen, koper, wol en leer. Het resultaat is een beeldtaal die zowel zacht als scherp is. Haar werk wordt vaak omschreven als kwetsbaar, maar met een innerlijke kracht; dromerig, maar met een lichte prikkeling.
Haar meest recente werken vormen een ode aan en een viering van de natuur. Ze is diep gefascineerd door het ‘Wood Wide Web’ het complexe ondergrondse communicatienetwerk van schimmels en door de diepe, maar in het Westen vaak vergeten, verbondenheid tussen mens en natuur.
In haar werk gebruikt ze vaak ronde vormen symbolen voor de aarde, heelheid, de kringloop van het leven en de bruisende essentie van het bestaan. Ook bloemen keren regelmatig terug: tekens van zowel schoonheid als kracht.
Over de serie ‘It Grows’
In de onzichtbare onderlagen van het leven voltrekt zich een stille revolutie.
Schimmels, paddenstoelen en korstmossen vormen samen een complex en krachtig netwerk—een ondergronds web dat leven mogelijk maakt. Deze verborgen wereld, vaak over het hoofd gezien, vormt het hart van mijn sculpturenserie It Grows. Het is deze wereld die schoonheid laat bloeien.
Met deze werken onderzoek ik de cycli van groei, verval en regeneratie. De stille kracht van de natuur roept verwondering op. De sculpturen zijn vaak abstracte vertalingen van natuurlijke processen die ons herinneren aan de vergankelijkheid én veerkracht van het leven. Ze nodigen uit tot reflectie op onze diepe verbondenheid met de natuur en de wijsheid die daarin besloten ligt.